Α: ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το Καλλίκωμο είναι ένας νέος οικισμός που δημιουργήθηκε μετα το 1975 και δέχτηκε τους κατοίκους του Λαδικού και του Ρίσοβου.
Αριστέρα του Καλλικώμου, 2,5 χλμ μέσα, σκαρφαλωμένο πάνω σε μια λοφοπλαγιά βρίσκεται το Λαδικό, οικισμός παλιός μα εγκαταλειμμένος πια, μια και όλοι οι κάτοικοί του κατέβηκαν στο Καλλίκωμο.
Το κτίριο που δεσπόζει πάνω στον λόφο του Λαδικού είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου. Κάποτε ήταν ο περίλαμπρος πολιούχος του χωριού. Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος παραμένει ένα λαμπρό ξωκκλήσι της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων του Καλλικώμου Ολυμπίας.
Β: ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Από ένα πρόχειρο ψάξιμο που έγινε στις επιγραφές και τις άλλες μαρτυρίες δεν διαπιστώθηκε αξιόπιστα η χρονολογία που κτίστηκε ο ιερός ναός.
Οι γέροντες που κατάγονται από το Λαδικό λένε ότι ο ναός χτίστηκε στα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Κατά μια παράδοση(όχι με διασταυρωμένα στοιχεία) ο ναός υπήρχε στα χρόνια της Επανάστασης. Μάλιστα λέγεται ότι ο οπλαρχηγός Κολοβός από τα Μακρίσια, όταν ήρθε στο Λαδικό για να μαζέψει πολεμιστές για την Επανάσταση, οι Λαδικαίοι δυσανασχέτησαν νομίζοντας ότι τους ήθελε για «πλιάτσικο». Τότε αυτός μάζεψε όσους τον ακολούθησαν και πήγε στον Άγιο Δημήτριο όπου κάλεσε τον παππά του Λαδικού να τους ορκίσει πίστη στον Αγώνα. Άρα ο ιερός ναός θα πρέπει να χτίστηκε πριν από το 1821.
Τα πρώτα γραπτά μνημεία που υπάρχουν είναι τα παλαιά Μηναία . Είναι όλα έκδοσης του 1845 στη Βενετία.
Η πιο παλιά εικόνα που υπάρχει στον ναό είναι η ολόσωμη του Αγ. Δημητρίου τοποθετημένη σε περίτεχνο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι. Η εικόνα φέρει χρονολογία 1846 και αγιογραφήθηκε από τον Αναγνώστου Γεώργιο.
Στις άλλες αγιογραφίες υπάρχουν ημερομηνίες από το 1883 και μετά.
Συμπερασματικά ο ιερός ναός σύμφωνα με την παράδοση έχει χτιστεί πριν το 1821. Γραπτά στοιχεία όμως έχουμε στη διάθεσή μας για την ύπάρξή του μόνο από το 1845 και ύστερα.
Γ: ΔΟΜΗΣΗ
Ο ιερός ναός του Αγ. Δημητρίου Λαδικού είναι μια κλασική περίπτωση Βασιλικού ρυθμού.Οι διαστάσεις του είναι 14,70 x 24,00 μέτρα. Η στέγη είναι δίρριχτη. Στη δυτική πλευρά υπάρχει καμπαναριό διαστάσεων 3,5 x 3,5 μέτρων, μπροστά από την είσοδο.
Εσωτερικά έχει δύο σειρές κιόνων που ενώνονται με τόξα, τα οποία τρέχουν κατά μήκος του άξονα Δύση-Ανατολή.
Εξωτερικά ο ιερός ναός είναι λιθόκτιστος και αρχικά ήταν ανεπίχριστος. Τώρα δυστυχώς μόνο η βόρεια πλευρά είναι ανεπίχριστη.
Δ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ
Αξιόλογες θεωρούνται οι αγιογραφίες της οροφής και του τέμπλου. Επίσης το μαρμαρόστρωτο δάπεδο, παρότι είναι φθαρμένο από το πέρασμα του χρόνου, δείχνει ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
Ε: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στον νομό Ηλείας (1992) είχε επιπτώσεις και στον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου. Κυρίως ρηγματώθηκαν οι γωνιές και διαταράχτηκε η στέγη (που είναι ξύλινη) με αποτέλεσμα το κτίσμα να κινδυνεύει άμεσα.
ΣΤ: ΕΠΙΣΚΕΥΗ
Μετά από αποτελεσματική παρέμβαση και προσωπική δουλειά του πολιτικού μηχανικού Ιωάννη Μάγκα, ο ιερός ναός χαρακτηρίστηκε διατηρητέος από την 6η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Πάτρα.
Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν ο ιερός ναός να επισκευαστεί σύμφωνα με τους περιορισμούς και τους όρους του Υπουργείου Πολιτισμού δεδομένου ότι πλέον ο Αγ. Δημήτριος είναι διατηρητέο μνημείο.
ΕΡΓΑΣΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΥΡΟΥ